Bliv klogere

SÅR hos HEST

Du kan pludselig stå en situation hvor din hest har fået et mindre sår, skramme, knubs eller op til et mere alvorligt og dybere sår. Det er vigtigt her, at vurdere såret for at afklare om du kan klare opgaven selv ved f.eks. en overfladiske skramme eller om dyrlægen skal tilkaldes. Hvis du er i tvivl, anbefales det altid at tilkalde dyrlægen.

Vurdering af sår

Når du skal vurdere din hests sår, skal du særligt kigge på fire ting – sårets omfang, dets placering, sårets tilstand og sårets alder

  • Sårets størrelse og dybde hvilket har betydning for hvor lang tid det tager om at hele, og om det skal syes.
  • Hvor sidder såret, er det på hestens ben er der større risiko for at sener of led er beskadiget. Sidder såret derimod i et område med godt blodomløb er det mindre alvorligt.
  • Sårets forureningstilstand, er såret inficeret med fremmedlegemer som jordbakterier og andet skidt skal det skylles inden behandling for at fjerne bakterier der kan forsinke helingsprocessen. Anvend gerne en desinficerende væske med mulighed for højtryksspuling hvis såret er ”forurenet” i dybden, kun et rent sår heler nemlig optimalt.
  • Hvornår er skaden sket? Hvis såret skal syes, skal det typisk ske indenfor få timer. Hvis du er i tvivl eller hvis der er andre komplikationer, anbefales det at kontakte dyrlægen. Små skrammer kan du typisk behandle selv.

GENEREL SÅRPLEJE

Almindelige sårtyper som rammer en hest er stik- og punktsår, hudafskrabninger, flænger samt knusninger/tryk. 

En overfladisk hudafskrabning med en lav risikoplacering på hestens krop eller lemmer skal ikke nødvendigvis medføre et dyrlægebesøg, med mindre hesten er tydeligt smertepåvirket.

Hvis du vurderer selv at kunne foretage sårplejen, er det først og fremmest vigtigt at stoppe en evt. blødning, gerne med et rent håndklæde som anvendes som kompres. Derefter fjernes fremmedlegemer f.eks. jord med vand eller en desinficerende væske beregnet til formålet således at såret oprenses i bund. Det er specielt relevant hvis såret er dybt og er forurenet. Anvendelsen af klorhexidin eller sæbe kan ikke anbefales da dette efterlader sporstoffer i såret som kan forsinke sårhelingen.

Når blødningen er stoppet, anbefales det at skylle såret med vand eller en desinficeret væske for at fjerne evt. fremmedlegemer. Herved nedbringes bakteriebyrden som derved understøtter den naturlige helingsproces.

Herefter anbefales det at beskytte såret mod re-inficering af fremmedlegemer ved anvendelse af plaster der hvor det er muligt, gerne i kombination med en desinficerende effekt.

I de tilfælde hvor et plaster ikke kan hæfte kan der med fordel anvendes et desinficerende produkt for løbende at understøtte sårhelingen.

Det er vigtigt løbende at tilse såret for at sikre at sårhelingen forløber planmæssigt, i tilfælde af udflåd, lugt, hævelse, feber eller andet der påkalder din opmærksomhed, anbefales det at kontakte dyrlægen.

Sårpleje med Bacxitium®

Til sårpleje har Bacxitium udviklet en produktportefølje i samarbejde med hesteejere og dyrlæger.

Bacxitium nedkæmper effektivt skadelige bakterier, vira og sporer i sår, vel og mærke helt uden brug af kemikalier. Porteføljen består at en højtryksspulepose til effektiv oprensning med desinficerende effekt, plaster med desinficerende skum til at beskytte såret og understøtte helingsprocessen samt en desinficerende creme til de mindre knubs og sår

HVAD SIGER VORES KUNDER?

Bliv også klogere på

Muk

Symptomer, behandlingsforslag og mere information om muk, og hvordan det behandles.

Sur stråle

Sur stråle skyldes ofte fugtigt og dårligt miljø i hestens boks. Læs mere om hvordan du undgår sur stråle.

Scroll til toppen

Få en gratis vareprøve

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.