Bliv klogere

SUR STRÅLE hos heste

Sur stråle er en bakteriel svampeinfektion som æder sig ind i hornet, typisk i strålen, og får hornet til at rådne. Det lugter surt og strålen er ofte sort og smuldrer en anelse i det angrebne område. Hesten er ofte øm, alt afhængig af hvor dybt rådet går. Hvis du trykker ind i området, vil hesten ofte hive benet til sig på grund af smerte. Hesten kan blive halt af sur stråle. Den ansvarlige mikroorganisme er, Spherophorus neaophorus, som nedbryder strålens væv og der kan ses et sortbrunt flåd på overfladen af hovens stråle.

Hvad er sur stråle?

Sur stråle er en bakteriel svampeinfektion som æder sig ind i hornet, typisk i strålen, og får hornet til at rådne. Det lugter surt og strålen er ofte sort og smuldrer en anelse i det angrebne område. 

Hesten er ofte øm, alt afhængig af hvor dybt rådet går. Hvis du trykker ind i området, vil hesten ofte hive benet til sig på grund af smerte. Hesten kan blive halt af sur stråle. Den ansvarlige mikroorganisme er, Spherophorus neaophorus, som nedbryder strålens væv og der kan ses et sortbrunt flåd på overfladen af hovens stråle.

Sur stråle florerer især, hvor heste går på et begrænset areal under uhygiejniske forhold. En hest, der er udsat for “rent” mudder, der er mere eller mindre fri for gødning og urin er ikke særlig tilbøjelige til at udvikle sur stråle, mens en hest der står i urin-gennemblødt strøelse det meste af dagen er en oplagt kandidat til at få sur stråle. Heste med forvoksede eller forsnævrede hove og de heste der har en sål under hoven, samt dem der får meget lidt motion er også mere modtagelige for sur stråle. Ligeledes vil en hest, der er kronisk halt som følge af et andet problem ofte udvikle sur stråle i hoven af det berørte ben.

Symptomer på Sur stråle

Det skal du holde øje med, hvis du mistænker sur stråle:

BEHANDLING af sur stråle

Strålen skæres så vidt det er muligt ren, til der kommer sundt horn frem. Snak med din smed. Herefter kan der arbejdes på at komme af med sur stråle kræver at du dræber den invaderende svampeinfektion S. necrophorus der bor i de mange revner og sprækker i hoven. 

Derfor er en simpel påføring af væske hen over strålen ikke tilstrækkeligt men kræver du kommer ned i alle revner, sprækker og hulrum. Den store udfordring med sur stråle er, at man i sin behandling skal være meget vedholdende. Det skal nemlig behandles hver dag ofte i flere uger og nogle gange måneder.

Sådan nedbringer du risikoen for sur stråle:

  • Regelmæssig beskæring
  • En daglig udrensning af hoven samt efterfølgende desinficerende behandling der dræber svampeinfektionen
  • Opstaldning i tørre og velstrøede omgivelser
  • Tørre folde

Pleje med Bacxitium

Med Bacxitium dræbes den invaderende svampeinfektion på få minutter ved at gel formuleringen fylder strålekløften og andre hulrum. Herved dræbes svampeinfektionen på daglig basis og understøtter hermed den naturlige helingsproces, helt uden brug af kemikalier.

Behandlingen med Bacxitium er enkel:

  1. Spul strålen og det omliggende område med vand, evt. vandslange, kontakt evt. hovtrimmer for først at fjerne det døde væv.
  2. Sprøjt Bacxitium gel ind i strålenkløften og alle andre hulrum indtil du kan se det kommer ud igen. Påfør Bacxitium gel 1-2 gange dagligt i 10-14 dage.
  3. Pak evt. efter påføring hulrum med vat eller skum materiale for at forhindre ny tilføring af bakterier.

Med Bacxitium dræbes den invaderende svampeinfektion på få minutter.

Bacxitium dræber den invaderende svampeinfektion på få minutter ved at gel formuleringen fylder strålekløften og andre hulrum. Herved dræbes svampeinfektionen på daglig basis og understøtter hermed den naturlige helingsproces, helt uden brug af kemikalier. Bacxitum gel kan også anvendes forebyggende ved påføring på strålen eller i begyndende hulrum 1-3 gange om ugen.

PRODUKTER TIL PLEJE AF KAVITETER/SUR STRÅLE

HVAD SIGER VORES KUNDER?

Bliv også klogere på

Muk

Symptomer, behandlingsforslag og mere information om muk, og hvordan det behandles.

Sårpleje

Få gode råd til hvordan du med en lille indsats kan skabe et trygt og sikkert miljø for din hest.

Scroll til toppen

Få en gratis vareprøve

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.